Plaga XXI wieku – nadwrażliwości pokarmowe

Nadwrażliwości pokarmowe i związane z nimi nasilone reakcje zapalne mogą powodować szereg zmian w organizmie; czasami pozornie niezwiązanych z typowymi objawami, które kojarzymy z typową alergią.

Zdjęcie posta

Alergia pokarmowa może pojawić się już w najwcześniejszym okresie życia dziecka, jako pierwsza z chorób alergicznych. Aktualnie szacuje się, że w najmłodszej grupie wiekowej ( 0-3 lata) częstotliwość występowania alergii wynosi około 6-8 %. Z powodu alergicznej nadwrażliwości na spożywane pokarmy cierpi także około 3-4% ludzi dorosłych. Dostępne dane wskazują na blisko 20procentowy wzrost częstotliwości występowania alergii pokarmowej w ostatniej dekadzie, w porównaniu z latami ubiegłymi.

Wielka ósemka alergenów to:  białka mleka krowiego, jaja kurze, soja, pszenica/ inne zboża, orzeszki ziemne/ inne orzechy, ryby, mięczaki i skorupiaki

Obraz kliniczny alergii pokarmowej jest indywidualnie zróżnicowany i niezależny od rodzaju uczulającego pokarmu. Miejscem procesu chorobowego, w którym dokonuje się reakcja alergiczna wywołana szkodliwym pokarmem, może być każdy narząd lub układ ludzkiego organizmu. U dzieci są to najczęściej problemy z przewodem pokarmowym, skórą i układu oddechowym.

Istnieją trzy główne mechanizmy nadwrażliwości pokarmowych:

  • IgE zależne (alergiczny) : od tych przeciwciał zależne są reakcje natychmiastowe. Po zjedzeniu pokarmu (np. orzeszków ziemnych) pojawia się wysypka, obrzęk, zaczerwienienie, kaszel, łzawienie, duszności, wstrząs anafilaktyczny. Jeśli zaburzenie wystąpiło nagle, jest nowe – jesteśmy w stanie wykryć to za pomocą przeciwciał IgE.
  • IgG zależne (alergiczny) : tutaj mamy do czynienia z reakcjami opóźnionymi. Po zetknięciu z czynnikiem zewnętrznym, który może wywołać chorobę (bakteria/ wirus/ pokarm) organizm wytwarza przeciwciała, które pomogą zwalczyć ewentualnie patogenną cząsteczkę przy jej ponownym kontakcie z organizmem. Na tej zasadzie działają szczepionki. Organizm fizjologicznie wytwarza przeciwciała przy kontakcie z każdym pokarmem. Aktywowane są substancje wywołujący objawy ogólne. Jeśli występuje nadwrażliwość na dany pokarm wytwarzane są przeciwciała ochronne oraz patogenne. Dlatego też testy wykonywane na podstawie reakcji IgG zależnych niejednoznacznie określają, czy są to reakcje fizjologiczne czy powodujące stan zapalny. Nie ma konieczności wykluczania wszystkich produktów, na które organizm zareagował podwyższonym poziomem przeciwciał.Zdjęcie posta
  • NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWE : komórki odpornościowe po zetknięciu z substancją patogenną/ ciałem obcym produkują substancje będące mediatorami stanów zapalnych: cytokiny, leukiny, leukotrieny i prostaglandyny. Skutkiem jest subkliniczny lub objawowy stan zapalny, podrażnienie receptorów bólowych –  zaburzenie całościowej równowagi organizmu. Pobudzony ciągle układ odpornościowy uwalniając mediatory wywołuje nowe ogniska zapalne – przez to wiele objawów nietolerancji występuje jednocześnie. Poziom wydzielanych mediatorów określa stopień nadwrażliwości organizmu na daną cząsteczkę.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

NADWRAŻLIWOŚĆ NA HISTAMINĘ

Histamina to substancja, która w odpowiedniej ilości jest dla organizmu niezbędna i jest przez niego produkowana. Dodatkowo stanowi ona składnik wielu pokarmów, a jej zawartość w nich jest różna. Nadwrażliwość powstaje na skutek niedoboru enzymu rozkładającego histaminę (DAO), niektóre pokarmy są bardzo bogate w histaminę i podnoszą jej poziom we krwi, a niektóre blokują jej rozkład. Zwiększenie produkcji histaminy indukuje stres, wysiłek fizyczny, choroby infekcyjne czy przewlekłe stany zapalne jelit.

Zdjęcie posta

W „pseudoalergii” (w odróżnieniu od alergii) , podwyższenie poziomu histaminy przebiega bez udziału układu immunologicznego. Testy alergiczne tego nie wykrywają, ponieważ nie występują tutaj żadne przeciwciała.

Główne objawy: biegunka, mdłości, obrzęk twarzy, bóle głowy, migreny, wysypka, astma oskrzelowa, zaburzenia rytmu serca.

Produkty bogatę w histaminę: pszenica, sery dojrzewające, wieprzowina, wędzonki, ryby o ciemnym mięsie (makrele, sardynki, tuńczyk) pomidory, szpinak, strączki, grzyby, awokado, bakłażan, kiszona kapusta, gruszki, kiwi, banany, ananasy, owoce cytrusowe, czekolada, kakao, mocna czarna herbata, orzechy włoskie, nerkowce oraz ocet.

Dieta niskohistaminowa powoduje ustąpienie lub zmniejszenie objawów. Przy bardzo dokuczliwych problemach zdrowotnych polecany jest suplement uzupełniający niedobór tego enzymu (po konsultacji z lekarzem).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s