Nieszczelne jelita

Jeśli do naszego krwioobiegu dostają się niechciane cząsteczki – układ immunologiczny buntuje się; powoduje to różnorodne, niespecyficzne objawy. Należą do nich  nietolerancje i alergie pokarmowe, biegunki i zaparcia, bóle głowy, problemy z pamięcią, przewlekłe zmęczenie, chroniczny katar, bóle stawów, wysypki skórne, trądzik, łuszczycę, depresję, choroby autoimmunologiczne, chorobę Leśniowskiego-Crohna czy celiakię.Zdjęcie posta

Powodem przenikania cząsteczek do krwi jest nieszczelne jelito. Powstaje, gdy w obrębie wyściółki jelita powstaje stan zapalny, uszkodzenia i pojawiają się przecieki, które umożliwiają niestrawionym resztkom pokarmowym, toksynom, bakteriom, grzybom i innym mikroorganizmom przedostać się do sterylnego krwiobiegu. W konsekwencji powstaje reakcja systemu odpornościowego, stan zapalny i masa innych problemów.

Co powoduje nieszczelne jelito?

  • słaby system trawienny, który wynika z  cesarskiego cięcia, braku karmienia piersią, niedoborami matki, kiepską florą bakteryjną matki, infekcjami wieku dziecięcego, zbyt wczesnym wprowadzenie stałych pokarmów
  • stres – chroniczny stres osłabia system odpornościowy i zdolność regeneracji organizmu
  • DIETA:

Przetworzone zboża: chleb biały, bułki, ciasteczka, biały makaron, naleśniki, kluski

Mleko i nabiał

Produkty przetworzone pełne cukru, konserwantów, mięso z dodatkiem azotanów, sztucznych dodatków (słodycze, fast food, produkty gotowe, soki z kartonu)

Nadmiar lektyn w wyniku nieprawidłowej obróbki (nasiona roślin strączkowych)

Alkohol

  • leki – przeciwbólowe, przeciwzapalne, tabletki antykoncepcyjne, antybiotyki, sterydy, IPP
  • infekcje – grzybicze, pasożytnicze, H.pylori
  • niedobory – zwłaszcza witaminy D i cynku
  • niski status glutationu – glutation jest niezbędny dla ochrony i odbudowy śluzówki jelita
  • niski poziom kwasu solnego – gdy trawienie na samym początku jest upośledzone, niestrawione jedzenie będzie pożywką dla bakterii czy grzybów, których przerost lub toksyny jakie wydzielają może doprowadzić do stanu zapalnego i uszkodzenia ciągłości śluzówki
  • niedoczynność tarczycy – zmniejszając tempo metabolizmu spowalnia trawienie, co prowadzi do zmniejszonej zdolności trawiennej
  • nierównowaga hormonalna – estrogen, progesteron, testosteron i hormony tarczycy mogą sprzyjać powstawaniu nieszczelnego jelita

Zdrowe jelita to zdrowy organizm! Równowaga flory jelitowej wpływa na:

Zdjęcie posta

  • System odpornościowy – 3/4 naszej odporności znajduje się w jelitach
  • Mózg – jelita nie bez powodu są nazywane „drugim mózgiem’, to tutaj zachodzi produkcja ponad 90% serotoniny, poza tym istnieje ryzyko, że niepożądane substancje dostaną się do mózgu (niektóre toksyny są w stanie przekroczyć barierę krew-mózg)
  • Wątroba – pojawiające się w krwiobiegu toksyny są dużym obciążeniem dla wątroby, która filtruje krew

JAK ZBADAĆ CZY MAMY NIESZCZELNE JELITA?

Standardem ogólnie jest test laktulozą lub manitolem, czyli dwoma rozpuszczalnym w wodzie substancjami. Manitol jest dobrze absorbowany, laktuloza ma większe molekuły i jest tylko częściowo wchłaniana. Podczas badania pije się napój z tych dwóch substancji i po ok. 6h zbierana jest próbka moczu, z której sprawdzany jest  poziom obu substancji.
U zdrowej osoby powinien być wysoki manitol i mało laktulozy. Jesli jest dużo obu to znak, ze mamy nieszczelne jelita. Jeśli mało obu to mamy problemy z wchłanianiem.
Można również szukać pewnych protein w w kale jak alpha 1-antitrypsin czy lipopolisacharydyów we krwi.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s