Układ immunologiczny cudem natury

Zdjęcie posta

Układ immunologiczny jest często nazywany cudem natury. Wyspecjalizowane komórki walczą w specyficzny sposób z czynnikami chorobotwórczymi. Dzięki pamięci immunologicznej jest w stanie zwalczyć każdy patogen, z którym ma styczność. Choroby autoimmunologiczne to najbardziej podstępna grupa chorób – organizm atakuje tkanki, które ma chronić (autoagresja). Niebezpiecznym zjawiskiem jest mimikra molekularna, czyli upodabniania się patogenów (antygenów) do komórek naszego organizmu. W takiej sytuacji system odpornościowy niszczy własne komórki, nie tylko patogenne.

AUTOAGRESJA A POŻYWIENIE

Okazuje się, że antygeny, które oszukują organizm, mogą znajdować się w pożywieniu. Na przykład w trakcie procesu trawienia niektóre białka przedostają się do krwi z jelit bez uprzedniego rozkładu na aminokwasy. Resztki niestrawionych białek traktowane są przez układ odpornościowy jako substancje do zniszczenia; w ten sposób uruchamia się autodestrukcyjny proces autoimmunologiczny.”

„Pokarmem, który dostarcza wiele obcych białek, naśladujących nasze własne, jest krowie mleko.”

Najczęściej występującymi chorobami autoimmunologicznymi są: choroba Gravesa – Basedowa (o charakterze nadczynności tarczycy), reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie tarczycy Hashimoto (o charakterze niedoczynności tarczycy), bielactwo nabyte, niedokrwistość złośliwa (Addisona – Biermera), przewlekły zespół zapalenia nerek, stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu I czy toczeń rumieniowaty.

CUKRZYCA

W cukrzycy typu 1 układ odpornościowy atakuje komórki trzustki odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny. „ Większość osób jednak nie wie, że istnieją niezbite dowody świadczące o wpływie diety, a dokładniej nabiału, na tę chorobę.”

Na podstawie szeregu badań stworzono schemat powstawania choroby u dzieci:

Dziecko nie jest karmione mlekiem matki wystarczająco długo; zamiast tego dostaje mleko krowie, być może w proszku. Mleko trafia do jelita cienkiego, gdzie rozkładane jest na aminokwasy. U niektórych niemowląt mleko nie jest w pełni trawione i krótkie łańcuchy aminokwasów lub fragmenty oryginalnego białka pozostają w jelicie. Niestrawione resztki mogą przedostać się do krwi. Układ odpornościowy rozpoznaje je jako obce białka i niszczy. Niektóre z tych fragmentów wyglądają dokładnie tak samo jak komórki trzustki, które wytwarzają insulinę. Układ odpornościowy traci zdolność odróżniania fragmentów białka krowiego od komórek trzustki i niszczy obydwie struktury, uniemożliwiając produkcję insuliny przez dziecięcą trzustkę Niemowlę staje się diabetykiem typu 1 na całe życie.

„niemowlęta lub bardzo młode dzieci z pewnym zestawem genów odstawiane są zbyt wcześnie od piersi i karmione krowim mlekiem; mogą one zostać zakażone wirusem, który rozstraja układ odpornościowy”

„wykazano, że u podatnych genetycznie dzieci, karmionych krowim mlekiem w okresie niemowlęcym, występowało 11,3 razy wyższe ryzyko zachorowania niż u dzieci pozbawionych tych genów, karmionych piersią przez co najmniej trzy miesiące.”

„same geny odpowiedzialne są za ułamek przypadków tej choroby; zaobserwowano, że gdy jedno z biźniąt jednojajowych zachoruje na cukrzycę typu 1, istnieje zaledwie 13-33% prawdopodobieństwa, że drugie również zachoruje, pomimo identycznych genów”

Zdjęcie posta

Ponadto:

Spożycie mleka krowiego u dzieci w wieku 0-14 lat w dwunastu krajach jest prawie idealnie skorelowane z zachorowalnością na cukrzycę typu 1. Im większe spożycie mleka, tym częstsze występowanie tej choroby. W Finlandii cukrzyca typu 1 występuje dwadzieścia sześć razy częściej niż w Japonii. W pierwszym kraju spożywa się bardzo dużo mleka krowiego i jego przetworów, podczas gdy w drugim bardzo mało.

STWARDNIENIE ROZSIANE (SM)

Objawy tej choroby reprezentują problemy z centralnym układem nerwowym (CUN). Sygnały elektryczne, niosące ze sobą informacje do CUN i z powrotem oraz z obwodowego układu nerwowego do reszty ciała nie są prawidłowo kontrolowane i koordynowane. Dzieje się tak, ponieważ otoczka mielinowa, izolująca osłona wokół wypustek komórek nerwowych, zostaje zniszczona przez reakcję immunologiczną. W stwardnieniu rozsianym dochodzi do dysfunkcji otoczki mielinowej – samowolne i nieuporządkowane impulsy elektryczne mogą niszczyć komórki i parzyć okoliczne tkanki, prowadząc do wyniszczenia organizmu.

Lekarz Roy Swank prowadził badania pod kątem stwardnienia rozsianego – zainteresowało go, że SM częściej występuje na północy.

„W miarę oddalania się od równika zachorowalność na SM wzrasta; na dalekiej północy jest ona ponad sto razy większa niż na równiku. (…) To rozmieszczenie choroby przypomina rozmieszczenie przypadków innych chorób autoimmunologicznych, w tym cukrzycy typu 1 i reumatoidalnego zapalenia stawów.”

Swank przeprowadził próbę na 144 pacjentach z SM, badania prowadził 34 lat. Zalecił dietę ubogą w tłuszcze nasycone, której część przestrzegała, a część nie. Okazało się, że w podgrupie pacjentów na niskotłuszczowej diecie około 95% pozostało niepełnosprawnych w łagodnym stopniu przez mniej więcej 30 lat. Tylko 5% zmarło. Dla porównania, 80% pacjentów z wczesnym stadium SM, którzy źle się odżywiali (spożywali tłuszcze nasycone), zmarło z powodu tej choroby.

Zdjęcie posta

Międzynarodowe badania dowiodły, że spożycie mięsa bogatego w tłuszcze nasycone, podobnie jak mleka, wiązało się z zachorowalnością na SM, podczas gdy spożywanie ryb zawierających więcej kwasów tłuszczowych omega -3.

Ważnym składnikiem jest witamina D, lecz jedynie zaktywowana forma witaminy D pozwala na powstrzymanie rozwoju chorób autoimmunologicznych. Witamina D hamuje rozwój pewnych limfocytów T i wytwarzanych przez nie aktywnych agentów – cytokin, które inicjują proces autoimmunologiczny i wspiera wytwarzanie limfocytów T, które równoważą ten efekt. Etap aktywacji może zostać zablokowany przez żywność bogatą w wapń i produkujące kwasy białka zwierzęce, obecne np. w krowim mlekiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s