Zakwaszenie żołądka kluczem do zdrowia

Kwas żołądkowy ma silne właściwości trawienne które są niezbędne do prawidłowego trawienia.

z17077543v

Jeśli zanalizujemy szlak trawienia to węglowodany najpierw trawione są w jamie ustnej.  Tłuszcz za to trafi od razu do żołądka, który przekaże sygnał do pęcherzyka, że należy wydzielać żółć aby zemulgować tłuszcz. Jeśli chodzi o białka, organizm nie jest w całości zaprojektowany do wchłaniania białek, wchłania owszem ale aminokwasy. Żeby z białka powstał aminokwas, musi być ono pocięte przez enzymy, hormony. Soki żołądkowe powinny uporać się z trawieniem mięsa, ale tylko i wyłącznie gdy występuje prawidłowe zakwaszenie żołądka. Gdy mamy do czynienia ze zbyt niski poziomem zakwaszenia, białka zostają jedynie nadtrawione. Objawami tego będą wzdęcia, dyskomfort. Możliwe jest aby takie nadtrawione białko trafiło do krwi, nie jest ono jeszcze aminokwasem przez co przez organizm traktowane jest jako wróg. Objawami mogą być bóle stawowe, egzemy, pojawia się odczyn alergiczny a także może pojawić się objaw astmy. Pamiętajmy też że aminokwasy niezbędne są do produkcji melatoniny i serotoniny. Warto też wspomnieć o tym, że im większe zakwaszenie żołądka tym mniejsza nadwrażliwość na alergię, to kolejny powód aby dbać o kwasowość tego organu.

Kwasowość żołądka można sprawdzić podczas badania gastroskopii, sprawdza się aktualne pH żołądka. Oprócz metody inwazyjnej  znane jest jeszcze parę innych sposobów

Przed posiłkiem ½ szklanki ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Powinno zareagować z kwasem solny, Produktem ubocznym jest dwutlenek węgla. jeśli nie odbiło się od 90 sekund do 3 min to znaczy, że kwasowość  jest niekompletna

Wszelkiego rozdanie substancje które są używane do neutralizacji żołądka powinny być na receptę.

Jak zakwasić żołądek domowymi sposobami?

Woda z dodatkiem octu jabłkowego, sok z kiszonek, kapusty to  po części naturalne metody  zakwaszania. Więcej napiszemy w kolejnych postach.  W pierwszej kolejności  należy skonsultować się z dietetykiem. Czasem sama zmiana żywienia i zadbanie o to co wrzucamy do żołądka jest bardzo pomocna.

Podsumowując, warto zadbać dla naszego zdrowia o odpowiednią dietą i kwasowość naszego żołądka, tak by mógł pracować bez przeszkód i jak najlepiej pozyskiwał wartości odżywcze z pokarmu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s