MAK -CENNE ŹRÓDŁO WAPNIA. JAK GO WYKORZYSTAĆ W KUCHNI

Mak to coś co powinniśmy używać nie tylko od święta do makowca czy dań świątecznych, ze względu na swoje walory odżywcze powinien zagościć w naszej kuchni na dłużej niż tylko parę dni w roku.

mak1.jpg

Szczególną uwagę warto zwrócić na takie pierwiastki jak  wapń i magnez. Zawartość wapnia w 100 g maku to aż 1438 miligramów, natomiast magnezu 347 mg. Dla porównania, warto wiedzieć, iż w 100 gramach białego sera znajduje się ok. 100-200 mg wapnia, w mleku 100-120 mg, jajkach 42 mg – są to więc ilości zdecydowanie mniejsze niż w maku.Mak jest bogatym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, PP, B5, B6, kwasu foliowego i witaminy E oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków – minerałów takich jak: wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas, mangan i selen. Oczywiście mak to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego.

Mak zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 przez co pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, podobnie jak zawarte w maku roślinne fitosterole, ponadto wspomaga pracę serca, zapobiega zmianom miażdżycowym.

Poza tym, mak:
– poprawia wygląd skóry i paznokci
– dba o nasz wzrok
– podnosi odporność organizmu
– zapobiega zapariom (przez co redukuje ryzyko zachorowania na raka dolnych odcinków układu pokarmowego) i reguluję pracę jelit
– wspomaga układ nerwowy, a więc zapobiega stanom depresyjnym, wspomaga walkę ze stresem
– zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie

Jak inaczej możemy wykorzystać mak?

– makowiec japoński : wersja dietetyczna. Kawałeczek będzie dobrym zamiennikiem drugiego  śniadania na słodko, jakże i cennego źródła  wapnia.

– dosypywane do owsianki lub jaglanki

– dodatek do sałatek

– dodawać do kasz, warzyw

Podsumowując nie bójmy się maku i korzystajmy z jego dobrodziejstwa, a tutaj przepis na Zdrowy makowiec

mak.jpg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s