Zdrowy makowiec

MAKOWIEC

Składniki:

  • 0,2 kg maku,
  • 0,2 kg masła klarowanego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 paczki wiórków kokosowych,
  • ½ laski wanilii,
  • 3 twarde kwaśne jabłka
  • ½ szklanki rodzynek,
  • ½ szklanki suszonych śliwek,
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/4 orzechów laskowych,
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka skorki pomarańczowej,
  • 2 łyżki miodu

 

Wykonanie :

Wieczorem wsypać mak do garnka , zalać dwoma litrami wrzątku i zostawić tak na noc, rano przecedzić mak przez bardzo geste sito , lub przez gazę i zostawić tak na 2-3 godziny jeśli jest na sitku, albo ręcznie od razu wycisnąć jak jest na gazie, wyjąć masło klarowane z lodówki, rodzynki i śliwki włożyć do jakiegoś małego garnka , zalać wrzątkiem , przykryć pokrywką  na dwie minuty , potem odcedzić owoce na sitku, włączyć piekarnik i nastawić na 180 stopni
odcedzony , w miarę suchy mak mielimy w maszynce do mięsa, mielimy mak  DWA  razy
do dużej miski włożyć masło klarowane ( musi być miękkie ale nie płynne/półpłynne ), jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych „oczkach ” do jakiejś pustej miski,  jajka wybić tak żeby oddzielić żółtko od białka, żółtka dodajemy do masła , a białka osobno do jakiejś miski, jeśli mamy laskę waniliowa to przeciąć ja w poprzek  na dwie połówki , a potem jedna z nich przeciąć wzdłuż i delikatnie wybrać czubkiem nożyka te czarne kropeczki ze środka ( to jest ten smak waniliowy ) . A jak nie mamy laski waniliowej to wlać pol olejku do miski z masłem i żółtkami, masło z żółtkami  zmiksować mikserem aż się ładnie połączy i będzie miało jednolita konsystencje , jak majonez , do masy masłowej dodać mak , miksować mikserem aż będzie ładnie i równo połączone, do masy makowej dorzucić orzechy , suszone owoce , skórkę pomarańczową  i łyżką dobrze wymieszać, do masy makowo – orzechowo owocowej dodać starte jabłka i 4 łyżeczki wiórków kokosowych, dodać miód   i delikatnie wymieszać i ubić białka jajek na sztywna piane, pianę przełożyć do masy makowej i  DELIKATNIE  wymieszać, blaszkę do ciasta wysmarować wewnątrz  łyżką klarowanego masła , tak żeby każdy centymetr był w środku posmarowany  i posypać dwoma łyżkami wiórków kokosowych i równomiernie potrząsać/ przechylać blaszkę pod różnymi kątami  żeby wiórki obkleiły się wszędzie równo, na blaszkę wylewamy/wgarniamy łyżką   ciasto makowe,  wkładamy do piekarnika na 1 godzinę.

Smacznego!:)

makowiec

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s