Miejsca gdzie czyha rak w Twoim domu

Rak jest zagrożeniem dla każdej osoby na naszej planecie. Choć naukowcy nie są pewni dlaczego niektórzy ludzie chorują na raka, a inni nie. Pewne jest że nie są znane  wszystkie czynniki, które zwiększają ryzyko zachorowania na tą śmiertelną chorobę.

Rak rozwija się, gdy nasze komórki są uszkodzone, ale nie uległy wcześniejszemu samozniszczeniu, które odbywa się przy udziale układu odpornościowego. Następnie dochodzi do mutacji i namnażaniu się komórek które odbywa się bez kontroli.

Wiele rzeczy może doprowadzić do pierwotnego uszkodzenia komórek. Czynnikami indukującymi są zanieczyszczenie środowiska, niedobory żywieniowe, ogólny stan zdrowia fizycznego, a także historia rodzinna występowania choroby u przodków.

 

Indywidualnie  ważne jest, aby zminimalizować czynniki płynące ze środowiska na tyle na ile jest to możliwe.

 

Utrzymywanie prawidłowej masy ciała, rzucenie palenia, unikanie zbytniej ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe. Wprowadzenie takich zmian może obniżyć ryzyko choroby nowotworowej.

 

Oto 7 miejsc z których możemy wyeliminować zagrożenie w postaci i niebezpiecznych czynników i  pomogą one nam  w obniżaniu ryzyka zachorowania na chorobę nowotworową.

 

  1. Monitorowanie stężenia radonu w domu. Radon jest to bezwonny, bezbarwny gaz, który pochodzi z naturalnego rozpadu uranu w ziemi. Możemy go znaleźć w glebie. Radon jest radioaktywnym i znanym czynnikiem wywołującym raka. W rzeczywistości, radon jest drugą zaraz po paleniu papierosów przyczyną raka płuc w Stanach Zjednoczonych. Możliwe jest już kupienie detektorów radonu, które w swoim działaniu są podobne do detektorów dymu. Warto zaopatrzyć się w taki przyrząd aby na bieżąco móc kontrolować poziom stężenia radonu w domu.   radon1.jpg

 

  1. Z rozwagą używajmy patelni typu „non-stick”, często zdarza się, że ignorujemy rysy, zarysowania i uszkodzenia na powierzchni powłoki nieprzywierającej. To może być bardzo niebezpieczne. Należy koniecznie wyrzucać i nie używać garnków i patelni zawierających takie uszkodzenia. Możemy także zaobserwować często plamy na jezdni, które mogą być rakotwórcze i mogą zanieczyszczać powietrze. Badania potwierdziły, że substancje te mogą gromadzić się na skórze, wnikając później do skóry i prowadzić do chorób, w tym także nowotworów.

 

  1. Przeciętna kobieta, która korzysta z codziennego make-upu może wchłonąć niesamowite ilości chemikaliów, które zawierają metale ciężkie, formaldehyd i inne potwierdzone substancje o działaniu rakotwórczym. Zastosowanie takich składników do skóry jest bardziej niebezpieczne niż ich spożycie. Twoja ślina i żołądek może zatrzymywać i detoksykować pewne substancje i wyeliminować je z organizmu. Po nałożeniu na skórę, są wchłaniane przez pory i bezpośrednio trafiają do krwioobiegu. Zminimalizowanie zagrożenia może odbywać się przez wyszukanie i stosowanie produktów organicznych, czasami nieco droższych ale wartych inwestycji.makeup

 

  1. Bardzo ważnym aspektem są też powszechnie używane pojemniki na żywność, opakowania plastikowe i puszki. Kiedy tworzywo sztuczne podgrzewa się, uwalnia trujące gazy, które mogą być absorbowane przez żywność. Wiele puszek od konserw jest pokryte bisfenolem A (BPA) – czynnik rakotwórczym znajdującym się w żywicach sztucznych i papierach termicznych. Kiedy decydujemy się na produkty mrożone czy w puszkach, należy szukać oznaczeń na opakowaniach „BPA-free”.bpa.png

 

  1. Wiele materiałów budowlanych stosowanych w domach mieszkalnych może zawierać rakotwórcze substancje chemiczne, nie wspominając o innych elementach, które mogą szkodzić środowisku naturalnemu. Wiele rodzajów izolacji stosowanej do ocieplania zawiera styren i włókno szklane, formaldehyd, stosowany jest jako tanie spoiwo do laminatów i tworzyw sztucznych. Wiele małych domów przebadane na obecność w nich ołowiu i azbestu niestety wykazało wynik pozytywny.

 

  1. Biorąc pod uwagę wszystkie pestycydy, które są używane do uprawy naszych warzyw i owoców, to może być bardziej sensownym wyborem rozwijać swój własny ogród. W Internecie znajdziemy dużo nowych rozwiązań pozwalających na uprawianie świeżych produktów nawet w małych pomieszczeniach w mieście. Oczywiście na początku będzie to sprawiało więcej kłopotu ale z czasem, kiedy przyjdą pierwsze plony, poznamy smak i poczujemy smak i poczujemy bezpieczeństwo z uprawy, docenimy że jemy zdrowo i bez dodatków w postaci chemii.pestycydy

Pozbądźmy się chemii z domu i zagrożenia rakiem na codzień!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s